Badrumsrenovering Linnéstaden


Det går att få ett komfortabelt badrum även i gammal stil

Renovering av litet badrum på Nordenskiöldsgatan i Linné 
Referensjobb, tredje badrumsrenoveringen i samma trappuppgång under en tidsperiod av 2 månader. Det intressanta var hur olika de tre badrummen blev efter renoveringen.
Den nya badrumstrenden är tydlig och klar. Vi inreder våra badrum så fantastiskt vackert att dörren, dit in, gärna skulle kunna få stå öppen. Precis som köken har förändrats över en längre tidsperiod håller nu badrummen på att genomgå samma underbara förvandling. Badrummen blir allt mer ombonade och får en varm och inbjudande känsla. Idag är många badrum så fantastiska att vi faktiskt inte alls behöver skämmas för att visa upp dem.


INR, Miller

Du behöver inte göra avkall på komforten bara för att man bor i ett gammalt hus, dvs det går att få ett komfortabelt badrum även i gammal stil.


Miller

Befintligt badrum var väldigt litet, trångt och dåligt planerat. Planeringen för det nya badrummet var bland annat; vägghängd toalett, väggnära brunn, dusch med vikbara duschdörrar, tvättställ, tvättmaskin och förvaringsyta i form av olika skåp. Badrumsrenoveringen skulle ha den gamla romantiska stilen men med lite moderna lösningar. T.ex. så valde kunden en väggnära brunn från Unidrain och spotlights
som takbelysning. Andra bekvämligheter som monterades samt installerades var handdukstork och vägghängd toalett. 


Takdusch av romantisk stil

Gamla, vackra detaljer som kombineras med en tidstypisk inredning ger oss ett elegant badrum i en unik stil. Så från och med nu råder vi er att låta dörrarna stå öppna, in till era vackra badrum och för er som ännu inte har skaffat det där härliga drömbadrummet hoppas vi att denna artikel gör att ni inte kommer att kunna låta bli.


Duschblandare i romantisk stil


BADRUM – STILHISTORIA

1800-tal och tidigare
Badrum? Nej, innan sekelskiftet fanns det varken plats eller råd med ett eget rum för badet. Istället hade man en kanna vatten och ett tvättfat, eventuellt på en tvättkommod, för morgonhygienen. Pottan stod under sängen och utedassen var lika vanliga på stadens innergårdar som på landet.
Toalettrum i sekelskiftesstilBadrumsgolv Victorian Tiles och pärlspontsinredning 

Sekelskifte
På sent 1800-tal var badrum fortfarande en nästintill okänd företeelse i våra hem. En av de allra första att skaffa ett “modernt” badrum var Wilhemina von Hallwyl, som vid uppförandet av Hallwylska Palatset på Strandvägen i Stockholm lät bygga ett badrum med både dusch och badkar. Det vackra svulstiga badrummet var helt klätt i marmor, med takljus och mässingsdetaljer i kranar och beslag.
De badrum som de bättre bemedlade lät inreda när det rinnande vattnet började göra sitt intåg var just pampiga. Gjutjärnsbadkar med lejontassar, mässings- och marmordetaljer, och golven mönsterlagda med Victorianskt klinker eller natursten som kalksten eller marmor. Men inte stänkte man så mycket vatten som idag, därför var det vanligt med pärlspont på väggar, tak och inredning. Kaklade gjorde man med halftile-kakel enligt Engelsk tradition.
De stora flertalet som inte var i närheten av ett eget badrum, tvättade sig på lögaredagen (och andra dagar?), på offentliga badinrättningar eller i zinkbaljan hemma vid vedspisen.
1920-tal. Oxblodsfärgat kakel och sexkantigt klinkerTjugotalsstil med inbyggt badkar

Tjugotal
På tjugotalet började man bygga badrum i villorna och större lägenheter redan från början. Det var inte ovanligt att toaletten, eller vattenklosetten, var i ett separat rum. För att skydda från det ökade vattenstänket från inbyggda badkar, kläddes väggarna i kakel, satta i tegelförband (en halv plattas förskjutning på varje rad). Använde man inte vitt kvadratiskt eller halformatskakel använde man starka färger som mörkrött, mörkblått eller grönt. På golven en- eller tvåfärgat klinkermönster. Tjugotalets rakare profiler och former gällde även i badrummet.
Badkarskran FunkisFunkisbadrum med grönt kakel

Funkis
Nu blev badrummet var mans egendom. Nåja, badrum var fortfarande inte självklart, och fortfarande idag är vi ett av de länder som har bäst badrumsstandard och badrumsfrekvens. Åker man till vårt grannland Danmarks huvudstad Köpenhamn är det fortfarande inte givet att varje lägenhet har sitt eget badrum.
I funktionalismens anda byggdes badrummen med enkla former, geometriska kakelsättningar med mörka fogar i kontrast mot den vita kakeln och enkelt rutmönstrat klinker på golven. Funkisens fäbless för det praktiskt enkla men vackra visade sig t.ex. i moderna spegelskåp i plåt inbyggda i väggen, integrerad termometer på badkarskranen och moderna toalettstolar som inte var högsploande.  Hade man råd med mer än ett vitt/svart/beige standardbadrum gick man gärna på gröna pastelliga toner.
Arne Jacobssens SAS-hotell

50- & 60-tal
Funkisens influens var stor, och många dekader framöver var det inte tal om att snegla tillbaks på andra tidigare stilepoker om man ville följa modet. Senfunkisens badrum med femtiotals-inspiration hade kvar sitt vita kakel och kontasterande fogar, men nu tog man ut svängarna lite mer med t.ex. röd-vit rutigt klinker och ibland färgat porslin, varför inte i en mjuk femtiotalsgul?
År 1960 invigdes SAS moderna designhotell i Köpenhamn, signerat den danske stjärnarkitekten och desigern Arne Jacobsen. Hotellet var det senaste-senaste av modernt 50-tal och nytt sextiotal; strama former, pudriga färger och teakdetaljer, glas och plåt. Badrummen följde samma estetik och 1968 presenterade Vola Arne Jacobsens serie kranar och blandare för allmänheten. Designklassiker som håller än idag!